Türkiye'de Hizmet Adına Yapılan Bağışlar
Hayırsever olduğumuz doğru ama bağışlarımız azalıyor. Bağışlar konusunda kafamız karışık. Örneğin tanıdığımız kişilere yardım etmeyi tercih ediyoruz lakin en çok yardımı da dilencilere yapmaktayız. STK’ların şeffaf olmasını isterken faaliyetleriyle ise ilgilenmiyoruz.
Hayırseverlik ve Yardımseverlik
Hayırseverlik ve yardımseverlik Türkiye toplumunun önde gelen özellikleri arasındadır. Birçok kimse şartlar el verdiğince ihtiyaç sahiplerine yardım yapmanın ya da farklı şekillerde bağış yapmanın dayanışma kültürümüzün temelinde var olduğuna inanıyor. Bu algı gerçeği yansıtıyor mu? Türkiye gerçekten hayırsever mi? Yardımlarımızı hangi şartlarda, kimlere yapmayı istiyoruz? Bağış yapma tercihlerimiz son 10 yılda değişti mi? (TÜSEV) in yaptığı “Türkiye’de Bireysel Bağışçılık” raporu bu konuda dikkat çekici veriler sunuyor. Türkiye’de bir birey bir yıl içinde ortalama 228 TL yardım yapıyor. 18 yaş üzeri bireylerin bir yıl içinde yaptıkları toplam bağış miktarı ise 13,7. Bu tutar, Ülkemizin 2014 yılı gsyh nın % 0,8’i. Bu oran,Avrupa ve hatta ABD'nin (%1,5) pek de gerisinde kalmadığını gösteriyor.
Bağışlarımız Azalıyor
Bireysel bağışçılığın bir parçası olan STK'lar önemli bir hizmet kolu. Lakin, söz konusu STK’lar, bağış miktarları direkt yapılan yardımların oldukça gerisinde (16.7 TL). On yıl öncesi ile kıyasladığımızda ise STK’lara yapılan bağışlar düşmüş vaziyette. (2004’te % 18,4’ten 2015’te % 12,9’a). Peki STK'lara yapılan yardımlar neden bu kadar düşük? Araştırmaya katılanların % 12’si bağışlarını kurum aracılığı ile yapmayı tercih ediyor. STK’lara bağış yapılmamasının nedenleri arasında ise bağış miktarlarının az olması (% 52), bağışların düzensiz ve sadece ihtiyaç sahibi insanlarla karşılaşıldığında yapılması (% 26) ile STK’lara güvenin olmaması (% 13) yer alıyor. Bu veriler STK’lar için çok önemli bir bulgu çünkü mevcut durumu gösterirken bir taraftan da Türkiye’de STK’lara yapılan yardımların artması açısından yapılması gerekenler hakkında fikir veriyor. Örneğin STK’lar miktar ayrımı yapmaksızın düzenli yapılan yardımların bir araya geldiğinde çok büyük etkileri olacağını söylüyor. Oysa yukarıdaki veriler STK’ların bağış yapanlara, küçük miktardaki bağışların önemini daha özenerek anlatmaları gerektiğini gösteriyor çünkü bu veriler kendilerini yeterince tanıtmadıklarının bir göstergesi.